Отдавна търсех рецепта за сусамени гевреци и наскоро попаднах на тази от "Щъркелово гнездо". Тази сутрин реших да ги направя и станаха безумно вкусни, по-вкусни дори и от купените!
Продукти:
3 ч.л. суха мая
щипка захар
1/4 ч.ч. топла вода
250 мл хладка вода
около 500 г брашно
1 пълна ч.л. сол
1 с.л мед
150 мл вода
50-100гр. сусам
В купа се смесват маята, захарта, 1/4 чаша топлата вода и се оставя да втаса за
10 минути. В друга купа се сипва около 300 г брашно и се смесва с вече
втасалата мая, сол и хладката вода. Разбърква се хубаво. Добавя се
постепенно и останалото брашно докато се замеси хубаво нелепнещо тесто.
Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Премесва се леко, отново и се оформя на фитил.
Фитилът се разрязва на 8 еднакви парчета. Оформят се топчета, покриват
се с кърпа и се оставят да втасват още около 20-30 минути. Всяко топче се
разтегля на фитил. Смесват се медът и водата. Фитилът се усуква, както
конец - с едната ръка наляво, с другата на дясно. След това се хващат
двата края и се събират. Тестото се усуква само. Оформя се геврек, който
се потапя в сместа с меда и веднага след това в сусам. Хубаво е цялото геврече
добре да се покрие със сусам. Готовите гевреци се поставят в тава
застлана с хартия за печене (или намазнена с олио, ако нямате хартия). Оставят се да втасат отново за около 30
минути (аз забравих, но пак се получиха невероятно). Пекат се в загрята на 200 градуса фурна докато придобият приятен загар.