петък, 7 септември 2012 г.

Сусамени гевречета



Отдавна търсех рецепта за сусамени гевреци и наскоро попаднах на тази от "Щъркелово гнездо". Тази сутрин реших да ги направя и станаха безумно вкусни, по-вкусни дори и от купените! 



Продукти:
3 ч.л. суха мая
щипка захар
1/4 ч.ч. топла вода
 250 мл хладка вода
около 500 г брашно
1 пълна ч.л. сол
1 с.л мед
150 мл вода
50-100гр. сусам


В купа се смесват маята, захарта, 1/4 чаша топлата вода и се оставя да втаса за 10 минути. В друга купа се сипва около 300 г брашно и се смесва с вече втасалата мая, сол и хладката вода. Разбърква се хубаво. Добавя се постепенно и останалото брашно докато се замеси хубаво нелепнещо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Премесва се леко, отново и се оформя на фитил. Фитилът се разрязва на 8 еднакви парчета. Оформят се топчета, покриват се с кърпа и се оставят да втасват още около 20-30 минути. Всяко топче се разтегля на фитил. Смесват се медът и водата. Фитилът се усуква, както конец - с едната ръка наляво, с другата на дясно. След това се хващат двата края и се събират. Тестото се усуква само. Оформя се геврек, който се потапя в сместа с меда и веднага след това в сусам. Хубаво е цялото геврече добре да се покрие със сусам. Готовите гевреци се поставят в тава застлана с хартия за печене (или намазнена с олио, ако нямате хартия). Оставят се да втасат отново за около 30 минути (аз забравих, но пак се получиха невероятно). Пекат се в загрята на 200 градуса фурна докато придобият приятен загар.





8 коментара:

Анонимен каза...

Малеее, страхотно изглеждат! Потекоха ми лигите...

Seride Bekir каза...

И на вкус са страхотни!

Dani B каза...

Чудесни са! А щом са и домашно приготвени, вероятно са неустоими! Поздравления! :)

Seride Bekir каза...

Мерси! И благодаря, че мe уведоми за бъга с коментарите! :)

Buono, mamma! каза...

Браво! Изглеждат фантастично! Изненадана съм, че 15 годишните в наши времена се интересуват от готвене, продължавай в същия дух, ще те следя с интерес! Поздрави, Петя

Seride Bekir каза...

Благодаря, много! :)

Iliana каза...

Браво! Изглеждат страхотно!

Seride Bekir каза...

Благодаря ти и за мнението, и за това, че си споделила тази чудесна рецепта в блога си! :)

Публикуване на коментар