събота, 15 декември 2012 г.

Пурички със сирене и магданоз



Продукти:
Одрински кори на сач
яйце
сирене
магданоз

Разрязваме корите на малки триъгълници. Разбиваме яйцето и добавяме натрошеното сирене и накълцания магданоз. В най-широката част на всяко триъгълниче слагаме по малко от плънката и навиваме на руло, като намазваме крайчето с малко вода, за да залепне и да не се отвори при пържене. Пържим в силно загрято олио, докато станат златисти. Приятен апетит!

П.С.
Не съм написала точното количество сирене, магданоз и кори. Зависи колко пурички ще правите и колкото и плънка да приготвите не е фатално.

сряда, 12 декември 2012 г.

Баклава с кадаиф

Наскоро се сдобих с един килограм суров кадаиф и дълго се чудех как да го оползотворя. Е, накрая с част от кадаифа направих тази невероятно вкусна баклава и не съжалявам!

Продукти:
около 300гр. суров кадаиф
70-80гр. разтопено краве масло
счукани орехи
кори за баклава
600мл. вода
500гр. захар
1 пакетче ванилия


Слагаме 4 кори една върху друга като ги мажем с маслото. Слагаме предварително накъсаният и отделен на конци кадаиф и орехите върху корите и ги навиваме на руло. Така процедираме до края и режем рулата на охлюви. Слагаме ги в тава и ги поливаме с останалото масло. Печем в предварително загрята фурна на 220гр. до придобиване на приятен загар. Приготвяме захарния сироп. Варим водата и захарта, докато се разтопи и добавяме ванилията. Баклавата се полива със сиропа, когато е охладена, а сиропа хладък. Трябва да престои най-малко половин час, за да се напои добре. Приятен апетит!

събота, 8 декември 2012 г.

Арменски сладки

Продукти:
1ч.ч. вода
2/3 ч.ч олио
3ч.ч. брашно
1ч.л. сода
малка щипка сол
орехи
локум
пудра захар

Слагаме водата и олиото в съд, за да кипнат. Добавяме содата и малката щипка сол и сваляме от котлона. Добавяме брашното и разбъркваме с лъжица, най-добре с дървена, докато се получи топка тесто. Оставяме да се охлади. След като е охладено, взимаме топчета тесто, разстиламе ги върху дланта си, слагаме им орехи и локум и ги оформяме пак като топчета. Подреждаме ги с разстояние върху тава с хартия за печене и ги печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Още топли ги овалваме в пудра захар. Приятен апетит!

петък, 7 декември 2012 г.

Пандишпаново руло с млечен крем



Продукти:
За пандишпана:
4 яйца
2/3ч.ч. брашно
2/3ч.ч. захар
1 пакетче ванилена захар или каквато ванилия имате
1 ч.л. бакпулвер

За крема:
500мл. прясно мляко
1 яйце
4-5с.л. брашно
5с.л. захар
1 пакетче ванилена захар или каквато ванилия имате
1 пакетче суха сметана

За пандишпана разбивате яйцата със захарта и ванилията докато станат много пухкави. Пресявате брашното с бакпулвера и частично ги добавяте към яйчената смес като разбърквате внимателно с шпатула или дървена лъжица. Изсипвате сместа в тава покрита с хартия за печене и печете в загрята фурна на 170-180 градуса. Когато е готов го оставяте да се охлади заедно с хартията.

За крема слагате 400мл. мляко в тенджера заедно със захарта да ври. Прец това време разбивате яйцето и добавяте останалото 100мл. мляко, брашното и ванилията и разбърквате добре, за да няма бучки. Когато млякото със захарта заври на тънка струя добавяте сместа и бъркате догато се сгъсти и стане готово. Оставяте го да се охлади и през това време приготвяте сметаната на прах по указанието върху пакета. Когато млечния крем се охлади, го смесвате със сметаната. Слагате колкото е нужно върху пандишпана и го навивате на руло. Трябва да престои няколко часа или една нощ в хладилника. Става невероятно! Да ви е вкусно!

Соленки

Станаха невероятни, но повече като бутерки, отколкото соленки, защото маслото им дойде в повече. :D

Продукти:
100гр. кашкавал
100гр. сирене
3 пълни с връх супени лъжици краве масло
около 100гр. брашно


Настъргваме кашкавала и сиренето на ситно ренде и ги добавяме към мекото масло. Добавяме брашното и месим тесто. Увиваме го със фолио за свежо съхранение (ако нямате фолио може да го сложите в съд с капак) и го оставяме в хладилника за 15-20 минути. След като се охлади го разточваме с дебелина около 1-2см., режем в каквито форми си искаме и поставяме соленките в тава с хартия за печене. Може да ги поръсите с каквито семена желаете (в случая аз използвах ким). Печем ги в предварително загрята фурна на 200 градуса докато придобият приятен загар.