сряда, 6 март 2013 г.

Малки козуначета




Рецептата е от тук, само че замених сухото мляко с прясно. Копирам дословно:


Необходими продукти за стартера:  
25 гр башно
150 мл вода

   
Необходими продукти за тестото:  
450 гр меко брашно
30 гр нишесте за готвене или пудинг "Ванилия"
80 гр захар
1/2 ч.л. сол
150 мл топло прясно мляко

1 яйце (или 2 жълтъка)
7 гр суха мая
70-75 гр размекнато краве масло
настъргана лимонова кора
1 ванилия

стафиди по желание
   
За отгоре: 
1 жълтък
1 с.л. мляко
едра кристална захар или ванилова захар




Пригответе първо стартера, като кипнете водата в малък съд на котлона и прибавите брашното към нея, бъркайки енергично докато сместа се изглади и бъркалката ви започне да оставя следи по дъното на съда. Махнете от котлона и оставете на страна да се охлади.
Разтворете маята в топлото мляко и изчакайте да се активира. Сложете всичките сухи продукти в купата на миксера, прибавете шупналата мая, охладения стартер, яйцето и лимоновата кора.

С вилката за тесто, бъркайте 4-5 минути, докато получите гладко лепкаво тесто. Без да спирате да бъркате, започнете да добавяте мекото краве масло на порции, като изчаквате да се усвои напълно от тестото между отделните добавки. Изсипете готовото тесто върху набрашнена повърхност, оформете го на топка, го сложете в омазнена купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало, набрашнете отново работния си плот, прехвърлете тестото върху него, намесете го леко и го оформете на дълъг цилиндър. Нарежете го на желания брой парченца (аз го нарязах на 24) и от всяко едно оформяйте около 25 см (10 инча) дълги "въженца". Всяко "въженце" завържете на възел, изтеглете и подпъхнете свободния му горен край отдолу-нагоре в центъра на полученото венче, а долния свободен край изтеглете нагоре и прекарайте през дупката в средата отгоре-надолу. Слепете двата края с пръсти отдолу, за да не се вижда снадката, подредете оформените венчета в тава постлана с пекарска хартия и ги оставете на топло да втасат за 30-40 минути.

Загрейте фурната на 180-200 градуса по Целзий (360 F). Намажете втасалите венчета с жълтъка разбит с млякото, поръсете ги със ваниловата или едра кристална захар и ги сложете в загрятата фурна. Печете до приятно златисто-червено.