сряда, 5 септември 2012 г.

Канелените кифлички на Карлсон

 Почти всички са чували за Карлсон и любимите му канелени кифлички и почти всички са си ги представяли и им се е ядяло. Е, и аз съм една от тях! Наскоро попаднах на рецептата и веднага реших да ги направя. Наистина се оказаха безумно вкусни и ароматни!
Продукти за една тава кифлички (получиха ми се 16):

За тестото:
3 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша захар
1 супена лъжица суха мая
1/2 чаена чаша топло (не горещо) прясно мляко
1/3 чаена чаша топла вода
1 яйце
2 супени лъжици разтопено краве масло

За плънката:
1/2 чаена чаша захар
2 супени лъжици краве масло на стайна температура
1 1/2 или 2 супени лъжици канела

За глазурата(не е задължителна):
1/2 чаена чаша пудра захар
2 супени лъжици прясно мляко 

В купичка се смесват топлите прясно мляко и вода, маята и щипка захар. Разбъркват се, захлупват се с нещо и се оставят за 10-15 минути, докато шупне сместа.
В голям съд се смесват брашното и захарта. Добавят се разбитото яйце, разтопеното масло и вече шупнала смес.  Омесва се тесто, ако лепка много се добавя още малко брашно. Тестото се намазва с малко олио, покрива се с нещо и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Приготвя се плънката. Маслото, захарта и канелата се разбъркват добре. Втасалото тесто се разточва на тънък правоъгълник, намазва се с сместа равномерно и навсякъде, навива се на руло и се реже на кръгчета. Кифличките се нареждат се върху намазнена тава и се пекат до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Намазват се с глазурата, когато изстинат малко.

0 коментара:

Публикуване на коментар